Pegas Tour

+420 724 593 660
+420 602 255 670

Víza do Běloruska

AKTUALIZACE:
Bezvízový vstup přes hraniční přechod v Národním letišti Minsk

Prezident Republiky Bělarus Alexander Lukashenko dne 24. července 201á podepsal nařízení № 295, nařízení se stanoví bezvízový vstup do Republiky Bělarus na dobu do 30 dní ode dne vstupu přes hraniční přechod Národní letiště Minsk.

Povinnou podmínkou tohoto bezvízového režimu je také výstup z Republiky Bělarus pouze mezinárodními lety přes Národní letiště Minsk 2.

Dokument je zaměřen na aktivizaci cestování podnikatelů, turistů, soukromých osob, jež mají cestovní pasy a neplatí pro cizince účastníky oficiálních návštěv: na diplomatické, služební, speciální a jiné srovnatelné pasy nebude brán zřetel.

Dle Nařízení pro vstup do Republiky Bělarus bez víza přes hraniční přechod Národní letiště Minsk občany vyjmenovaných v Nařízení států musí s sebou mít:

  • Platný pas nebo jiný jeho nahrazující doklad, určený pro cestování do zahraničí
  • Peníze: na každý den pobytu částku v cizí měně nebo běloruských rublech, ekvivalentní minimálně dvěma bázovým hodnotám
  • Cestovní pojištění platné v Republice Bělarus na částku nejméně 10000 EUR.

Pro občany devíti zemí – Vietnamu, Haiti, Gambie, Hondurasu, Indie Číny, Libanonu, Namibie, Samoa – povinným dodatečným požadavkem je také existence v dokumentu pro výjezd do zahraničí platného vícevstupého víza států EU nebo Schengenského prostoru s označením o vstupu na jejich území, a také letenek s potvrzením v nich odletu z Národního letiště „Minsk“ během pěti dnů od data vstupu.

Stanovený postup bezvízového pohybu přes letiště neplatí pro osoby, vstupující do Běloruska lety z Ruské Federace, a také plánující odletět do letišť Ruské Federace (tyto lety jsou vnitřní, hraniční kontrola se u nich neuskutečňuje).

Nařízení nabude platnosti za měsíc po jeho oficiálním zveřejnění – 12. února.

U cest služebních a soukromých s pobytem do 30 dnů není pozvání potřeba, pouze je nutné v žádosti o vízum do Běloruska vyplnit rubriky 20-23 –  tj. zvací organizace…zde vyplňte kontaktní osobu a přesnou adresu firmy  nebo  adresu a jméno soukromé osoby, kterou chcete navštívit.

Potřebné dokumenty pro turistické vízum do Běloruska:

  • cestovní pas platný min. 3 měsíce po návratu
  • 1x vyplněný formulář pro vízum do Běloruska – musí být vyplněn oboustranně
  • 1x foto pasového formátu
  • zvací dopis pro vízum do Běloruska nebo turistický voucher od Běloruské cestovní kanceláře akreditované Ministerstvem vnitra nebo  OVĚŘENOU
  • rezervaci ubytování (ověřený voucher vydaný a podepsaný hotelem v Bělorusku-rezervace Booking com neplatí)
  • kopii cestovního pojištění s územní platností Bělorusko a min. plněním 10000 Eur

Potřebné dokumenty pro služební vízum do Běloruska:

  • cestovní pas platný min. 3 měsíce po návratu, nutná volná dvoustránka pro vízum do Běloruska
  • 1x vyplněný formulář pro vízum do Běloruska (musí být vyplněn oboustranně) – formulář ke stažení
  • 1x foto pasového formátu
  • zvací dopis  pro vízum do Běloruska od partnerské firmy v Bělorusku – na hlavičkovém papíře, musí mít registrační číslo, razítko firmy s podpisem, jméno zvané osoby, rok narození, číslo pasu, občanství, funkce a účel cesty, termín návštěvy, závazky zvoucí strany  nebo  u cest do 30 dnů stačí do formuláře uvést všechny požadované informace o navštěvované firmě.
  • u víz do Běloruska delších než 1 měsíc musí být doložen speciální formulář pro vízum do Běloruska, který vyplní zvoucí firma – tzv. Chodatajstvo
  • kopii cestovního pojištění s územní platností Bělorusko a min. plněním 10000 Eur

Žádost o vízum nelze podat v případě, že je v pase ještě platné vízum.

Maximální platnost víza do Běloruska  je 3 měsíce, maximální délka pobytu v Bělorusku během 1 roku jsou 3 měsíce (tzn. že pokud cestující během 1 roku navštívil Bělorusko a strávil tam již 3 měsíce, ve stejném roce nesmí již do Běloruska cestovat). Jinak se musí osobně v Bělorusku obrátit na Ministerstvo vnitra a zažádat o povolení k pobytu.


Dokumenty ke stažení:


Klient je povinen:

  1. uhradit poplatek za víza ihned po doručení všech potřebných dokladů pro vyřízení Vaší žádosti. Platba může být uskutečněna v hotovosti nebo vkladem na  náš účet u UniCredit bank č. 2113163980/2700  u firem i na fakturu.
  2. IHNED po obdržení vstupního víza provést kontrolu správnosti údajů (číslo pasu, národnost, pohlaví, druh a platnost víza, atd.). Na pozdější upozornění nebude brán zřetel.

Důležité doplňující vízové informace:

a) Všechny dokumenty potřebné k podání žádosti o vízum do Ruské federace je nutné doručit či zaslat (poštou doporučeně, EMS, DHL, kurýrem) na adresu: Pegas Tour – 4. patro , office 1, Revoluční, 724/7 Praha 1-Staré Město, 110 00 minimálně jeden den před předpokládaným podáním.

724/7 Praha 1-Staré Město, 110 00  minimálně jeden den před předpokládaným podáním žádosti o vízum. Cestovní doklad si následně můžete vyzvednout v naší kanceláři osobně nebo v  zastoupení nebo Vám jej můžeme zaslat cenným psaním. Službu EMS, DHL anebo kurýra si hradí klient.

b) Falešné dokumenty a dotazníky s nepravdivými údaji budou mít za následek zamítnutí žádosti o vízum nebo i zákaz vjezdu do ZEMĚ. Udělení víza plně záleží na rozhodnutí konzulátu.  V případě zamítnutí udělení víza konzulárním úřadem jsou všechny konzulární i servisní poplatky nevratné.

c) Ceny pro občany ze zemí EU, včetně tzv. třetích zemí se mohou lišit v návaznosti na výši konzulárního poplatku. Pro více informací nás kontaktujte, prosím.

Objednat online